Historie - Oslo Vinterpark - Kjøp ditt heiskort online
general pages header

Historie

Historien bak Tryvann, Tomm Murstad Skiskole og Oslo Vinterpark 

Området på Tryvannshøgda i moderne tid.

1930 
”Først kom stormen i 1930 som en Guds finger, pekende ut traseen med veldig, besluttsom kraft. Siden fulgte mennesket lydig opp.” Slik heter det i Petter Amundsen historiske oversikt over slalombakker i Oslo. Stormen i 1930 la grunnlaget for slalombakke i Tryvannskleiva ved at trær ble blåst overende og muliggjorde byggingen av bakken. Noen av trærne ble kappet og fraktet bort, men mange ble alikevel liggende frem til 1933.

1933
Tryvann ble ferdigryddet og tatt i bruk som slalombakke. Allerede første år ble det arrangert skirenn. Den senere legendariske Tomm Murstad vant konkurransen. 

1934
Tomm Murstad starter verdens første barneskiskole for barn.

 

 

1938
Det aller første skitrekket nord for alpene ferdigstilles i Tryvannskleiva, noe som skal ha vært en stor attraksjon for Oslos befolkning. Andreas Wyller blir Norgesmester og begynner samme året å rydde skog i området som vi senere kjenner som Wyllerløypa. 

1940
Krigen bryter ut og Andreas Wyller reiser til England hvor han utdanner seg til pilot. I 1944 blir han skutt ned utenfor Egersund og omkommer.

1945
Krigen er over og Tomm Murstad tar i bruk området der Tomm-kleiva i dag befinner seg. Under krigen ble det oppført flere tømmerhytter i området, som senere ble lokaler for både barnehage og skiskole. 

1952
Norge arrangerer sitt første Vinter-OL og Stein Eriksen setter Norge på kartet som skinasjon når han vinner sølv i Rødkleiva og gull på Norefjell.

1954
Wylllerløypa åpnes etter at området som ble påbegynt før krigen ferdigstilles.

2002
Ny 4-seters ekspressheis åpnes Tårnbakken ved Tårnbakken.

2003
Det nye Hyttli-området åpnes og rundt årsskiftet er det mulig å kjøre på ski og snøbrett mellom Tryvann og Wyller. Ca 30 millioner kroner ble investert i Hyttli-området som nå har fått 50% mer disponibelt bakkeareal. Det blir også bygget terrengparker, halfpipes og crossløyper.

2004
Snø24-systemet bygges. Skandinavias første anlegg med denne typen snøproduksjonskapasitet.

2006
Toppsenteret ferdigstilles med nytt entréområde og rullebåndheis tilpasset nybegynnere.

2007
Tryvann Skisenter AS kjøper verksted- og utleievirksomheten av Skiservice AS. Virksomheten flyttes gradvis til Toppsenteret og serviceavdelingene i Wyller.

2010
Nytt heistrekk i Wyller, samt oppgradering av lys og snøanlegg i Wyller.

2011
Nytt område for nybegynnere og funskjonshemmede anlegges ved Tryvannstårnet. 4 bakker og 4 heiser, servicebygg med cafe Tårnstua og fasiliteter for sitskis/snowboard. Det bygges også 3 nye bakker og stor halfpipe i Wyllerområdet. Tryvann Skisenter AS kjøper Tomm Murstad skiskole.

2012
Åpning av Oslo Sommerpark. Sykkel-løyper og klatrepark sørger for helårsdrift i anlegget. Wyllerområdet oppgraderes ytterligere med ny 6-seter stolheis, nye driftsbygninger og Snowboard-VM avholdes i Wyllerløypa

2015
Oslo Vinterpark setter ned sesongkortprisene med stor suksess og 4-dobler antall sesongkortbrukere

2016
Medarrangør av Ungdoms-OL (Youth Olympic Games), Xgames og Jr. NM.